“Косовски мит” и митологија Бреда Пита

Наш свет је тешко болестан. Људи блебећу о маркетингу, менаџменту, економским схемама и финансијским токовима. Та концепција света није изграђена за бољи живот човечанства, већ за ајфоне, ајпеде и друге бездушне ствари. Само се у епохи када је светска заједница апсолутно равнодушна према људском животу – могла одиграти трагедија на Косову.

Тешко је посматрати како снаге које стоје иза глобализма покушавају да униште твој народ. Први чин те ужасне трагедије био је грађански рат у Југославији, затим је уследило бомбардовање Београда и, ево сада, у последњем чину те драме Србима су одузели Косово.

У суштини косовска независност је отимачина, окупација и прави терор. Међутим, мене као Србина, веома боли што наша држава издаје сопствени народ. Давајући Косово на комадање НАТО ради европског комфора – наши политичари су спремни да постану саучесници окупатора!

Због чега? Ради тањира супе? Можда ради ЕУ која ће се – ево, видећете! – тога распасти…

Многи кажу да је за Србе Косово одавно постало „национални мит“ и да кроз ту призму нису могли ведети реалност која се променила. Нека и тако буде! Али, ја сматрам да сваки човек има законско право на своју сопствену митологију, а да не говоримо о народу.

Некоме треба митологија Бреда Пита, а ја више волим да живим са „Косовским митом“. Зар ја немам право на избор? За Србе је Косово отаџбина њихове јединствене културе са средњовековним сликарством које је без премца, као и познати писац какав је Иво Андрић.

Одузети нам ову покрајину – исто је као да сте нам ишчупали срце из груди.

Емир Кустурица

За руски недељник “Однако”

Затворено за коментаре.

%d bloggers like this: